În perioada 18-24 aprilie, Ansamblul ”Balada Dornelor”, alcătuit din elevi cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, a participat alături de ansambluri din Albania, Cipru, Macedonia, Rusia, Ucraina și Turcia la Festivalul Internațional de Folclor pentru copii din orașul Sariyer, care face parte din metropola Istanbul. Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Suveranității Copiilor de pe 23 aprilie (23 Nisan- Cocuk Bairami).
În Turcia, Ziua Copilului este sărbătorită în cinstea primei convocări a Marii Adunări Naţionale, care a avut loc în anul 1920, în Ankara. Respectivul eveniment a fost consacrat pregătirii de război pentru eliberarea naţională. Primul preşedinte al Turciei, Mustafa Kemal Ataturk, a declarat, atunci, că viitorul naţiunii îşi are temelia în copilărie, de aceea, de Ziua Copiilor, adulții ar trebui să cedeze din autoritatea lor.
Principalele străzi din Turcia şi curţile şcolilor sunt înfrumuseţate cu desene, drapele, flori, baloane şi cu tradiţionalele portrete ale lui Mustafa Kemal Ataturk. În această zi, elevii sunt aleşi în funcţii de deputaţi, miniştri, primari, iar unii dintre ei sunt admişi şi în departamentele de resurse umane. De asemenea, pentru copii se organizează diferite concerte, festivaluri, competiţii sportive, precum şi seminare, olimpiade, conferinţe, la care participă alături de copiii din Turcia, copii din diferite ţări ale lumii.
Micii artiști dorneni au pregătit, sub îndrumarea profesorilor Dorin Pardău și Vasile Moroșan suite de jocuri populare din Țara Dornelor, Bucovina și Oltenia, cântece instrumentale la nai (Andrea Lupescu), trompetă (Robert Florea), acordeon (Iulian Deac), dar și cântece vocale reprezenative din Țara Dornelor interpretate de Teodora Negrea. Cei peste 1500 de spectatori au apreciat cu aplauze îndelungate performanța scenică a copiilor din România, dar și frumusețea costumelor populare pe care aceștia le-au purtat cu mândrie.
În decursul celor șase zile de festival, copiii au fost implicați în multiple activități educative colaterale. Prof. Nedelea Mirela a coordonat realizarea expoziției de artă populară românească și atelierelor de lucru la care participanții au descoperit încondeiatul ouălor, confecționarea măștilor tradiționale de Anul Nou și realizarea cusăturilor populare. Atelierele de lucru fiind susținute de elevele Andreea Lupescu, Andreea Boancheș , Tania Dobrincu, Roxana Popovici, Cîrnu Cleopatra și Alida Macovei.
Elevele Sabina Năstase, Alexandra Oprișan și Alida Macovei au participat la conferința copiilor, având trei teme de lucru: Pacea, Parcul Păcii, Copii și Republica. Reprezentantele țării noastre au prezentat public, în limba engleză, propria viziune referitoare la temele propuse, în fața Primarului orașului Sariyer, a Guvernatorului regiunii, numeroșilor reprezentanți ai mass-media și colegilor din cele șapte țări participante.
Activitatea cea mai apreciată de către copii a fost plimbarea de patru ore cu vaporul pe strâmtoarea Bosfor, pregătită de către organizatori. Elevi au admirat podurile care leagă Europa de Asia, dar și peisajele din acea zonă. De asemenea, participanții la festival au vizitat Palatul Dolmabahçe și spectaculosul acvariu din Istanbul.
Cel mai mare spectacol a fost susținut duminică, 23 aprilie, într-un parc din oraș. Pe scena de acolo fiecare ansamblu a avut un moment în care și-a demonstrat talentul, iar gazdele au oferit medalii și diplome tuturor participanților la Festival. Finalul evenimentelor cultural educative a fost foarte emoționant, participanții legând deja prietenii, sperând la o nouă întâlnire la un viitor festival de folclor! Copiii din Sariyer vor fi invitați la Vatra Dornei la ediția a XI-a a festivalului Dorna Plai de Joc și Cântec din anul 2018!
Deplasarea elevilor dorneni la Istanbul a fost susținută de Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Asociația Plaiurile Dornelor. Succesul și performanțele artistice ale micuților sunt datorate profesorilor Dorin Pardău, Mirela Nedelea, Paul Bereholschi și Vasile Moroșan, alături de opt părinți care au însoțit copiii.