Cupa României la Downhill | Etapa 2 – Vatra Dornei
30 iunie 2017
Zi de doliu în Vatra Dornei
2 decembrie 2017
Show all

Salvamontiști dorneni prinși de avalanșă în munții Călimani

UPDATE –  2 decembrie 2017 –  13:00

Comitetul pentru situații de urgență Vatra Dornei a hotărât în ședința din această dimineață să sisteze căutările salvamontistului surprins de avalanșă în munții Călimani, după ce s-a luat în calcul faptul că există riscul de a se mai produce o avalanșă în aceeași zona muntoasă și ținandu-se cont și de condițiile meteo nefavorabile. La această oră în munții Călimani s-a mai depus un strat de zăpadă de aproximativ 30 cm. Căutările se vor relua după ce condițiile meteo vor fi mai blânde și după ce se vor efectua verificări cu privire la blocul de zăpadă care ar putea să producă o noua avalanșă. Sorin Pandelea, militar în cadrul detașamentului de pompieri Vatra Dornei este blocat sub zăpada adusă de avalanșă de aproximativ 24 de ore. Șansele ca acesta să mai fie găsit în viață sunt minime. Avalanșa a surprins ieri trei persoane, dintre care una este decedată, Nathy Josse,  Sorin Pandelea care înca nu a fost găsit, iar cățelul acestora, Hiro și salvamontistul, Lucian Drăgan, au fost salvați.

sursa foto: http://facebook.com

UPDATE 02:00 –  Șansele ca Sorin Pandelea să mai fie gasit în viață sunt minime. La această oră, voluntarii din cadrul asociației de off-road din bazinul dornelor, prin reprezentantul lor, Claudiu Pața, au plecat în munții Călimani, în sprijinul dispozitivelor de căutare. Ținând cont de condițiile meteo, la această oră s-a solicitat retragerea efectivelor de cautare din acea zonă. Colegii salvamontistului Sorin Pandelea încă continua căutarile. Conform declarației secretarului de stat, Raed Arafat, dimineață începând cu ora 06:00 se vor relua căutările.

UPDATE 23:30 – Sorin Pandelea este căutat și la această oră. În urma avalanșei din munții Călimani a decedat în inima munților alpinista Nathy Josse , cel de al doilea membru al expediției, Lucian Drăgan, este  internat la Spitalul Județean Suceava și cel de al treilea salvamontist, Sorin Pandelea, nu a fost găsit. Căutările sunt îngreunate de condițiile meteo din munții Călimani și de stratul gros de zăpadă, de aproximativ 4-5 metri. Sorin Pandelea este dispărut de aproximativ 7 ore, iar conform informațiilor primite de la voluntarii din teren, șansele ca acesta să fie găsit in viață sunt foarte mici. Sincere condoleanțe familiilor. Dumnezeu să îi ierte.

UPDATE 20:50 – Prima persoană găsită, Lucian Drăgan, este transportată către spitalul județean Suceava la acest moment. Acesta a suferit mai multe fracturi, un umăr dizlocat și degerături grave. Femeia surprinsă de avalanșă este decedată și se continuă căutările în condiții dificile pentru găsirea lui Sorin Pandelea. ISU BUCOVINA, prin generalul de brigadă, Ion Burlui, a comunicat faptul că a suplimentat efectivele de căutare și speră să fie găsit în viață.

UPDATE 20:30 – A fost găsită de către salvamontiștii dorneni și prietena lui Sorin Pandelea. Aceasta se află la acest moment sub manevre de resuscitare, fără a avea semne vitale. Conform declarațiilor celor de la fața locului, este probabil ca aceasta să fie declarată decedată.

UPDATE 20:00 – Conform surselor Radio Dorna, la această oră a fost găsit Lucian Drăgan de către salvamontiștii dorneni. Acesta este conștient și coerent, suferind multiple traumatisme și este preluat de către un echipaj SMURD. În continuare sunt căutate celelalte persoane.

Doi voluntari ai serviciului Salvamont Vatra Dornei și soția unuia dintre ei au fost surprinși de o avalanșă în masivul Călimani, astăzi, 1 decembrie 2017. Lucian Drăgan, Sorin Pandelea și prietena acestuia au urcat în masivul Călimani, pe vârful Pietrosu pentru a arbora drapelul României, cu ocazia zilei naționale, după ce în data de 30 noiembrie 2017 au făcut același lucru pe vârful Omu din masivul Suhard. La întoarcere, în jurul orei 17:00 aceștia au fost prinși sub zăpada pusă în mișcare de o avalanșă. Cei doi bărbați sunt angajații detașamentului de pompieri din Vatra Dornei. Apelul  112 a fost făcut de către unul dintre cei doi bărbați, în urma căruia salvamontiștii din Vatra Dornei, Suceava, Piatra Neamț, alături de pompieri, jandarmi și angajați ai Parcului Național Călimani au fost puși în alertă și au plecat în căutarea acestora în zona Gura Haiti, sub vârful Pietrosu. La această acțiune participă și salvamontistul Ionuț Pașcu alături de câini antrenați pentru găsirea persoanelor surprinse de avalanșe.

 

Sursa foto: https://www.facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *